Erteleme Davranışı
- Çağla Cempel
- 1 Mar
- 1 dakikada okunur

Erteleme nedir?
Erteleme, bir görev başlamadan önce ya da tamamlanmadan önce stratejik bir şekilde geciktirilmesidir. Bu davranış, bir eylemi yerine getirme niyetine sahip olunsa da, gönüllü olarak geciktirilmesi olarak tanımlanabilir.
Erteleme nasıl işler?
Geciktirdiğimiz işler genellikle mantıklı bir gerekçeye dayanmadan ertelenir. Bu işler çoğu zaman önemsiz gibi görünse de, erteleme durumu kişiyi kaygıya sürükleyebilir. Erteleme davranışı, duygusal, bilişsel ve davranışsal bileşenlerin karmaşık bir etkileşimini içerir.
Erteleme nedenleri neler?
Değişim korkusu, belirsiz görevler ve başarısızlık korkusu gibi birçok faktör erteleme davranışını tetikleyebilir. Özellikle düşük özgüven, mükemmeliyetçilik ve sürekli kaygı da bu davranışı artırabilir.
Ertelemenin 5 Türü
Genel Erteleme
Akademik Erteleme
Karar Verme Ertelemesi
Nevrotik Erteleme
Takıntılı Erteleme
Kaynakça
Balkıs, M., Duru, E., Buluş, M., ve Duru, S. (2006). Üniversite öğrencilerinde akademik erteleme eğiliminin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Ege Eğitim Dergisi, 7(2), 57-73.
Ferrari, J. R. (1993). Procrastination and impulsiveness: Two sides of a coin? In W. G. McCown, J. L. Johnson, & M. B. Shure (Eds.), The impulsive client: Theory, research, and treatment (pp. 265-276). American Psychological Association.
Grecco, P. R. (1984). A cognitive-behavioral assessment of problematic academic procrastination: development of a procrastination self- statement inventory. California School of Professional Psychology - Fresno
Janssen, T. ve Carton, J. (1999). The effects of locus of control and task difficulty on procrastination. The Journal of Genetic Psychology, 160(4), 436-442.
Steel, P. (2007). The nature of procrastination: a meta-analytic and theoretical review ofquintessential self-regulatory failure. Psychological Bulletin, 133(1), 65-94.
Solomon, L. J., & Rothblum, E. D. (1984). Academic procrastination: Frequency and cognitive-behavioral correlates. Journal of Counseling Psychology, 31(4), 503–509.
Comments